SİNOP’TA NÜKLEER KARŞITLARINA BERAAT (YESİLGAZETE.ORG)

Sinop`ta kurulmak istenen nükleer santralla ilgili yapılan toplantıya alınmamalarını protesto ettikleri için haklarında dava açılan nükleer karşıtları beraat etti.

Yaşadıkları şehirde kurulmak istenen nükleer santral projesi için ilk defa düzenlenen”Halkın Katılımı Toplantısı’na” katılmaları, yolun barikatla kesilmesi ve ardından da geç kaldıkları gerekçesiyle engellenen Sinoplular Valilik önünde protestolarla tepkilerini dile getirmişti. Polisin gaz, tazyikli su ve cop kullandığı sert müdahalesiyle karşılaşan Sinop halkına, olayın ardından 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet kapsamında dava açıldı.

Davanın ilk duruşması 2020 yılının 22 Ocak gününde görüldü ve kararın bir ay sonra 21 Şubat’ta açıklanması beklenirken, 4 Mart gününe ertelendi.

Bugün açıklanan karara göre mahkeme Sinop’taki nükleer karşıtlarını suçsuz buldu ve aralarında Sinop CHP Milletvekili Barış Karadeniz ile Sinop Merkez Belediye Başkanı Barış Ayhan‘ın da bulunduğu Sinop Nükleer karşıtı Platform üyesi 17 kişinin beraatine hükmetti.

Nükleer karşıtı olmak Haktır!

Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) davanın hemen öncesinde yaptığı açıklamada, polisin valiliğe itiraz dilekçesi vermek üzere giden halka sert müdahalesi eleştirilerek “ Demokratik bir toplumda; başta yaşam hakkının savunması, olmak üzere, düşünce, ifade, toplanma ve örgütlenme ile pek çok hakkın ihlali niteliği taşıyan bir yargılama sürecine girilmiştir” denildi.

Odanın açıklamasında 10 Aralık 2019’da, Ankara’da yine uzmanların görüşleri alınmadan düzenlenen ve STK temsilcilerinin alınmadığı “İnceleme ve Değerlendirme Kurulu Toplantısı” hatırlatılarak, “Nükleer santraller ve nükleer silahlara yönelik yıllardır verilen mücadelenin bileşeni olarak, tüm hukuksuzluklara karşı durmaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanılmıştı.

Nükleer karşıtlarına Türkiye tarihinde ilk kez 6 Temmuz 2010 tarihinde dava açıldı. TBMM önünde Akkuyu Nükleer Santrali‘ne karşı  eyleme katılan 58 kişi, yine Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten yargılanmış, savcı eylemciler hakkında altı aydan üç yıla kadar hapis cezası isterken yargılananlar suçsuz bulunmuştu. Davanın neticesinde yargılananlar tepkilerini  Anayasa’nın 56. maddesini hatırlatarak göstermişti :

(yesilgazete.org; 04.03.2020)

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*

Scroll To Top