İNCİRLİK ÜSSÜ’NDEKİ NÜKLEER SİLAHLAR ÜLKEDEN ÇIKARILSIN

Nükleer Karşıtı Platform’un İstanbul bileşenleri, Hiroşima ve Nagazaki’ye nükleer bomba atılmasının 79. yıldönümünde Türkiye’yi de tehdit eden nükleer silah ve nükleer santral tehlikesine dikkat çekti.

Hiroşima ve Nagazaki’ye nükleer bomba atılmasının 79. yıldönümünde bir basın açıklaması yapan Nükleer Karşıtı Platform İstanbul (NKP-İstanbul), aradan geçen 79 yıla rağmen nükleer savaş tehlikesinin sürdüğüne dikkat çekerek, Türkiye’deki NATO’ya ait nükleer silahların bir an önce geri gönderilmesini istedi.

Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan nükleer bombalar nedeniyle 210 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini hatırlatan NKP-İstanbul, İncirlik Üssü’nde bulunan nükleer silahların Türkiye’yi hedef haline getirdiğine dikkat çekti. NKP İstanbul, “20 civarında olduğu belirtilen[1] ABD’ye ait B61 tipi nükleer silahlar, NATO şemsiyesi altında, İncirlik’teki üste muhafaza ediliyor. NATO ile Rusya arasındaki gerilimin artması İncirlik Üssü’nü birçok açıdan daha tehlikeli bir yer haline getirdi. Üs, NATO ile Rusya arasındaki olası bir çatışmada hedef alınabilir veya oradaki silahlar kullanılabilir. Türkiye, imzaladığı Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’na uyarak, bu silahları Türkiye’den derhal göndermeli ve nükleer silah tehdidini en aza indirmeli” açıklamasını yaptı.  

NKP İstanbul, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta birçok kez hedef alınan ve çatışmaların yaşandığı Zaporijya Nükleer Santralı’nın yarattığı riske de dikkat çekti. “Zaporijya Nükleer Santralı savaşlarda nükleer santralların önemli bir hedef haline geldiğini, olası bir saldırıda büyük bir nükleer kaza gibi korkunç felaketlere neden olabileceğini herkese hatırlattı” diyen NKP-İstanbul, Türkiye’nin ülkenin güvenliğini göz önünde bulundurarak, savaşlarda ve terör saldırılarında hedef olabilecek nükleer santral planlarından derhal vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

NKP-İstanbul yaptığı açıklamada, Hiroşima ve Nagazaki gibi felaketlerin yaşanmaması için nükleer silaha sahip tüm ülkelerin acilen nükleer silahsızlanma yönünde adım atmaları gerektiğini de belirtti.

Ek bilgiler

Dünyada ilk nükleer bomba 6 Ağustos 1945 tarihinde Japonya’nın Hiroşima kentine atıldı. 140 bin kişinin ölümüne neden olan bu bombayı 3 gün sonra Nagazaki’ye atılan ve 74 bin kişiyi öldüren bir başka nükleer silah izledi.


[1] ICAN, https://www.icanw.org/nuclear_arsenals

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*

Scroll To Top