Japonya’nın güneybatısında yer alan Satsumasendai, ülkedeki nükleer enerji üretiminin yeniden başlamasını onaylayan ilk yer oldu. Bu durum, 2011’de gerçekleşen Fukushima faciasından sonra, ülkede nükleer enerji sektörünün yeniden canlandırılması konusunda var olan endişelerin artmasına yol açtı..
Satsumasendai, Tokyo’nun 1.000 km güneybatısında yer alıyor. Şehrin nüfusu 100.000 ve Kyushu Electric Power Co şirketi tarafından işletilen iki reaktörlü Sendai Nükleer Güç Santrali burada bulunuyor. Şehir, uzun süredir iş imkânı ve devlet teşvikleri konularında santrale bağımlı bulunuyor.
Şehir meclisi 26 üyeden oluşuyor. Bu üyelerin on dokuzu santralin yeniden açılması yönünde oy kullandı. Dört üye santralin yeniden açılmasına karşı çıkarken üç üye ise çekimser kaldı.
Santralin açılmasını, Eylül ayında Japonya Nükleer Düzenleme Kurulu da onaylamıştı.
Fukushima felaketinden sonra uygulamaya konulan yeni düzenlemelerle beraber, ülkedeki nükleer enerji üretiminin bir seneden daha yakın bir tarihte başlaması beklenmiyor. Kyushu Electric Şirketi’nin hala geçmesi gereken işletim güvenlik denetimleri bulunuyor.
11 Mart 2011 tarihinde gerçekleşen Tōhoku depremi ve tsunamisi, Fukushima’da yer alan Daiichi Nükleer Güç Santrali’ni de vurmuştu. Santralde yer alan altı reaktörün üçünde çekirdek erimesi meydana gelmişti. Çevre bölgelerde yaşayan 160.000 insan göçe zorlanmış, bölgede yüksek miktarda su kaynakları, gıda ve hava kirliliği ortaya çıkmıştı.
Felaketten sonra, ülkede yer alan 48 nükleer reaktörün hepsinde üretim durdurulmuştu. Japonya, daha önce ülkedeki elektrik talebinin %30’unu karşılayan nükleer enerjinin yerini doldurmak için fosil yakıt ithal etmeye başlamıştı.
Başbakan Shinzo Abe hükümeti, ülkede nükleer elektrik üretimine yeniden başlanması konusunda ısrarcı. Ancak kamunun büyük kısmında rağbet görmeyen politikalarında yerel yönetim kararlarını kabul edeceğini de belirtti.
Yeniden üretime başlama kararı, Sendai Nükleer Güç Santralinin yakınında yaşayan halkı ikiye bölmüş durumda. Reaktörlerden fayda sağlayan bölge halkı ve santralden faydalanmayan ancak bir felaket durumda radyoaktif sızıntılara aynı derecede maruz kalacak halk arasında tartışmalar sürüyor. Sendai Güç Santrali’ne beş kilometreden daha az uzaklıkta bulunan 30.000 nüfuslu Ichikikushikino’da, yeniden nükleer elektrik üretimine başlanmasına karşı çıkan bir dilekçeyi halkın yarısından fazlası imzaladı.
Karar sürecinde, yeniden üretime başlanmasına dair çevre kasabalarda resmi yetkililer tarafından toplantılar yapıldı. Ancak bu bölgelerde ikamet eden bazı kişiler, kamuya açık bu toplantıların sınırlayıcı olduğunu ve toplantılarda tahliye planlarına dair kaygılara değinilmediğini belirttiler.
Salı günü (dün) Kyushu Electric Şirketi’ne ait Genkai Nükleer Güç Santrali’nde de bir yangın meydana geldi. Şu anda faaliyette olmayan nükleer santralin yardımcı bir binasında çıkan yangın santral çalışanları tarafından söndürüldü. Yaralanma veya nükleer sızıntının olmadığı belirtiliyor.
Haber: Mari Saito
Türkçeye çeviren: Ayşe Ceren Sarı
(Yeşil Gazete, Reuters)